Mozgásterápia

Komplex mozgásterápia

Komplex mozgásterápia tanulási nehézséggel küzdő iskolás gyermekek részére – minden esetben egyéni foglalkozás

1 mozgasterapia 300Mikor van a mozgásterápiára szükség?

 • tanulási nehézségek (dyslexia, dysgraphia, dyscalculia)
 • beszédfejlődés elmaradása (ami tartós logopédia foglalkozás ellenére is fennmarad)
 • mozgásfejlődés elmaradása, bizonytalan mozgás, mozgáskoordinációs problémák
 • rossz téri tájékozódás
 • figyelemzavar
 • magatartászavar
 • ügyetlen finommotorika
 • bizonytalan kézdominancia

Ha a gyermek normál intellektus mellett elegendő időt tölt tanulással, mégsem teljesít jól az iskolában, tanulási nehézsége van.

Ezeket a tüneteket gyakran az idegrendszer alulszervezettsége, éretlensége, esetleg sérülése okozza.

A mozgásterápia során az idegrendszer fejlesztését végezzük, egy személyre szabott terápiás sor összeállítását követően.

2 mozgasterapia 300A komplex mozgásterápia megalkotója Kulcsár Mihályné neuropedagógus, aki Delacato módszerét saját - több évtizedes - tapasztalatai alapján fejlesztette tovább. A fejlesztésbe több új területet is bevont pl. a térérzékelés, az egyensúlyérzék és a finommozgás fejlesztésének gyakorlatait.

Carl Henry Delacato (neurológus) a Delacato módszer kidolgozója. Alapja, hogy az egyedfejlődés megismétli a törzsfejlődést. Az idegrendszer érésében az első életév történései, ingerei meghatározó jelentőségűek. A módszer lényege, hogy a mozgás fejlődése és az idegrendszer érése között szoros kapcsolat van, az egyes életszakaszokban a mozgás és az észlelés fejlődését a központi idegrendszer egy-egy területe irányítja.

 ”Ha a mozgásfejlődés bármelyik szakasza kimarad, vagy nem gyakorlódik be eléggé, a kapcsolódó érzékelő és irányító központok nem fejlődnek, differenciálódnak megfelelően. Több terület elégtelen működése tanulási nehézséghez vezet, mert a mozgás segítségével járódnak be az idegpályák, fejlődnek az agyi rendszerek. Delacato szerint az idegrendszer egy-egy területének fejlettségéről az elemi mozgások tájékoztatnak.” (Kulcsár)

Mozgásterápia SopronbanAz idegrendszer fejlődése tehát egy hierarchikus rend szerint jön létre, ami a mozgásfejlődéssel szoros összefüggésben áll. Ha a gyermek mozgásfejlődésének valamelyik szakasza kimaradt, vagy nem jól rögzült, akkor az idegrendszer nem megfelelő működése miatt tanulási nehézség, figyelemzavar, magatartási problémák jöhetnek létre.

A komplex mozgásterápia segítségével tehát lényegesen csökkenthető vagy megszüntethető a tanulási nehézség. Néhány hónap alatt javulnak a dyslexia, dysgraphia tünetei, enyhülnek a magatartási problémák.

A mozgásterápia feladatait a betanítást követően minden nap el kell végezni, heti 1-2 gyakorlás nem hozza meg a várt eredményt. A szülőknek így kiemelt szerepe lesz a terápiában.Mozgásterápia Soporn

A foglalkozások során a kísérő szülő végig jelen van, a feladatsor betanulásának aktív résztvevője.

A mozgásterápia lépései:

 1. Anamnézis felvétele, állapotfelmérés (kb. 2,5 óra).
  Ez egy rendkívül összetett vizsgálat az idegrendszer esetleges éretlenségek felderítése céljából, ez alapján tudom feltérképezni, hogy a gyermek mely területen igényel fejlesztést.
 1. Vizsgálat kiértékelése.Mozgásterápia Sopron
 2. Terápiás gyakorlatsor összeállítása és betanítása (45 perc).
  A vizsgálat eredménye alapján személyre szabottan összeállított fejlesztő gyakorlatsort minden nap végig kell csinálni a betanítás szerint, a megbeszélt ismétlésszámban. Ez naponta kb. 20 percet vesz igénybe, otthon a szülő segítségével.
 1. Kontrollvizsgálat, új gyakorlatsor összeállítása és betanítása (45 perc).
  Kontrollvizsgálatra havonta kell jönni, ezt követően kapja meg a gyermek az új feladatsort, ami a korábban begyakorolt mozgássorra épül.

A terápia ideje változó.  Általában 1 év, de legalább 4-5 hónap. A mozgásterápiát soproni központunkban végezzük.     

       

Képzések

Aktuális fejlesztő foglalkozásainkról, képzéseinkről itt olvashat!
A DysTerem kiscsoportos foglalkozás keretein belül, Iskola-előkészítő tanfolyamot hirdet októberben Sopronban, a Deák tér 6. szám alatt.
Júniustól komplex mozgásterápia, előre egyeztetett időpontban. Minden esetben egyéni foglalkozás. Havonta 1 alkalommal.
Júniustól: Részképességek fejlesztése tanulási nehézséggel küzdő gyermekek számára. Minden esetben egyéni foglalkozás. Heti 1 alkalommal. 
A Dysterem 2018-ban ősszel az alábbi képzéseket indítja Sopronban: Iskolai előkészítő foglalkozások, mozgásterápián alapuló idegrendszeri fejlesztéssel Havonta 1 alkalommal. Az időpontról, ...
Régi vágyunk teljesül azzal, hogy 2019. szeptemberétől már logopédiai problémákkal érintett gyereket is tudunk fogadni. Csider Enikő logopédus több évtizedes – a logopédia valamennyi területét érintő ...

Facebook

©2018 DysTerem All Rights Reserved. Designed by Pantelics.hu

Please publish modules in offcanvas position.